2 de maig 2013

Assessorament per a les instal·lacions energètiques en una casa aïllada a Camallera (Alt Empordà)


Any: 2012

Tipus: Comparativa energètica ambiental i econòmica

Client: Arquitectes Sergi Serra Casals & Marta Adroer Puig http://arquitectessergiserramartaadroer.blogspot.com.es/

Descripció:


S’ha realitzat l’ assessorament en el disseny de les instal·lacions energètiques per a un habitatge unifamiliar aïllat a l’Alt Empordà, a la localitat de Camallera. S’ofereix una comparativa energètica, ambiental i econòmica entre diverses opcions per tal de seleccionar la més convenient.
L’habitatge objecte d’estudi ha estat dissenyat pels arquitectes Serra & Adroer amb criteris de mínim impacte ambiental i energètic en l’entorn. Per tal de completar aquest concepte s’ha volgut estudiar quines són les instal·lacions més adequades per a subministrar les necessitats de calefacció i aigua calenta sanitària (ACS), d’acord amb els requeriments dels usuaris, amb la mínima generació d’emissions de CO2 i amb una rendibilitat econòmica raonable.
S’han valorat diferents solucions combinant les següents tecnologies:
  • Caldera d’alta eficiència de gasoil
  • Bomba de calor aerotèrmica
  • Solar tèrmica
  • Solar fotovoltaica
  • Mini-eòlica
  • Bomba de calor geotèrmica
  • Caldera de biomassa
 
Les diferents alternatives analitzades s’han comparat amb una solució base consistent en bomba de calor aerotèrmica amb energia solar tèrmica (per compliment del Codi Tècnic de l’Edificació).
Una de les solucions proposades ha estat la incorporació d’ un sistema fotovoltaic per autoconsum de 10 m2 (1,15 kW) a l’opció de referència. L’ estalvi anual d’emissions de CO2 obtingut és del 25% de les emissions energètiques totals de l’habitatge o de 400 tones/any. Aquest sistema presenta un període de retorn de la inversió de 14 anys respecte la situació base. Considerant que la vida útil dels sistemes solars és de 25-30 anys es pot valorar que durant la meitat de la seva vida útil estaran oferint energia gratuïta a l’habitatge.
La solució amb caldera de biomassa de 15 kW oferiria un estalvi d’emissions de CO2 superior, del 41 % (650 tones/any) i una rendibilitat econòmica lleugerament més favorable (12 anys).
 
No obstant, l’estudi també ha realitzat la valoració d’una subvenció del 30 % dels costos d’inversió, cas en que s’assoliria un període de retorn al voltant de 4 anys per ambdues alternatives. A més, cal tenir present que no s’han tingut en compte les mesures d’estalvi passives aportades pel disseny sostenible de la casa en comparació a un habitatge construït segons és convencional.
L’estudi econòmic realitzat ha tingut en compte el cicle de vida de la instal·lació, considerant costos d’inversió i explotació (operació i manteniment) per tal de tenir una aproximació realista sobre la viabilitat de les diferents alternatives.
 
 

 Figura 1. Esquema d'instal·lació basada en bomba de calor aerotèrmica, captadors solars tèrmics i plaques fotovoltaiques per a producció de calefacció, ACS i electricitat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada